Titel: Det var bruk att de skickligaste spelmännen ………….

Upptecknare: Karl Birger Hansson
Meddelare: Hemmansägare Gullik Arabham Hansson  År: 1946

Socken/stad: Tuna

Det var bruk att de skickligaste spelmännen gästade varandra och vid sådana tillfällen gällde det att spela varandra av "stubben". Detta brukades också vid verkliga storbröllop då flera storspelmän mötte upp. Låtarna räknades ej såsom personlig egendom, men det förekom ofta att en spelman försökte spela i konstiga lägen för att förvilla medtävlarna. Brudpolskan fick för det mesta namn efter bruden och räknades icke användbar som egentlig brudpolska för mer än ett bröllop. Härigenom måste en spelman med anseende ständigt försöka åstadkomma nya låtar.

Nordiska museet. Frågelista. NR. 113. Spelmän. Alla dessa uppteckningar är svar på frågelistan Nr 113.